Poniżej fragmenty protokołu sesyjnego Rady Miejskiej Chojnic z lutego 2002, a
dokładniej - z debaty budżetowej. Jest to dyskusja pomiędzy burmistrzem Arseniuszem
Finsterem a radnym Jackiem Studzińskim na temat kontrowersyjnej moim zdaniem umowy
partnerskiej pomiędzy Urzędem Miejskim w Chojnicach a Agencją Reklamową "Weekend
Media".(...)Przewodniczący Edward Pietrzyk - wniosek p. radnego
Studzińskiego, pan radny go podtrzymuje - tak? Chodzi o piosenkę religijną
"Credo" z 3.000 na 5.000 zł.
radny Jacek Studziński - zmienię źródło finansowania i
pozostałą kwotę proponuję z tego źródła finansowania, które jest, przenieść do
rezerwy budżetowej, a źródłem finansowania miałoby być zdjęcie pieniędzy na umowę
partnerską o współpracy w zakresie promocji z jednostkami samorządu terytorialnego,
gdzie jest zawarta umowa, nie zauważyłem, żeby w protokołach Zarządu miało to
odzwierciedlenie, to jest z tego co się orientuję 1.000 zł netto plus V AT, umowa
ważna jest na rok - w tej kwestii chciałbym również, żeby p. Skarbnik się
wypowiedziała.
burmistrz Arseniusz Finster - więc ja myślę, że to jest
kolejne pytanie, które należało zadać na komisjach albo w momencie, kiedy były
pytania. Chcę powiedzieć, że miasto Chojnice wydaje foldery wspólnie z Gminą
Chojnice, które tutaj dzisiaj prezentowałem i realizuje wspólną promocję z innymi
samorządami, tak zrozumiałem to pytanie, jeżeli chodzi o te środki.
Przewodniczący Edward Pietrzyk - to chyba o co innego chodzi
panie Burmistrzu.
radny Jacek Studziński - nie zauważyłem w protokołach Zarządu
Miasta, aby Zarząd Miasta nad tym debatował, umowa ta dotyczy kwestii wywiadu
reklamowego raz w miesiącu 12 minut, jak również 18-tu ogłoszeń do 50 słów
miesięcznie i to jest 1.000 zł netto plus VAT, umowa na rok. Prosiłbym panią Skarbnik
o wypowiedzenie się w tej kwestii czy faktycznie ta sprawa na Zarządzie stawała, czy
też poza Zarządem została ta umowa podpisana?
burmistrz Arseniusz Finster - sprawa stawała na Zarządzie,
ponieważ są to środki z promocji miasta i w roku ubiegłym wielokrotnie
posiłkowaliśmy się tymi środkami, oczywiście do granic oznaczonych ustawa o
zamówieniach publicznych, czyli do 3.000 EURO i miasto Chojnice wielokrotnie publikowało
swoje ogłoszenia w różnych periodykach i w różnych mediach elektronicznych. Ostatnio
miałem propozycję np. z Londynu, aby na posiedzenie Europejskiego Banku Budowy i Rozwoju
w Bukareszcie, które się odbywa w maju. Chojnice przygotowały artykuł, za który
miałoby zapłacić 11 tysięcy euro, na to nas akurat nie stać, ale na kwestie promocji
w mediach elektronicznych i prasowych, bo tu akurat pan mówi o fakcie dokonanym, a będą
też fakty, które będziemy dokonywać w ciągu roku, na takie promocje mamy środki pod
hasłem w budżecie miasta - promocja miasta Chojnice jest wyraźny zapis
"wydawnictwa lokalne, foldery, druki, wydatki na rzecz materiałów informacyjnych,
edukacyjnych oraz promocji Chojnic".
Przewodniczący Edward Pietrzyk - wobec tego wniosek p. radnego
Studzińskiego poddam pod głosowanie, proszę panie radny.
radny Jacek Studziński - w związku z tym bardzo proszę o
przedstawienie umowy nr 4/2002 z 10 stycznia 2002 o ustosunkowanie się do niej i o
wyjaśnienie.
Przewodniczący Edward Pietrzyk - panie radny głosujemy wniosek,
umowa nie ma nic wspólnego z wnioskiem.
burmistrz Arseniusz Finster - chciałbym p. Studzińskiemu
wytłumaczyć i powiem, że żenuje mnie pan tym, bo jest pan radnym już 8-my rok. Na
bazie prowizorium przedstawionego panu Przewodniczącemu Zarząd Miasta może realizować
wydatki - czy to jest jasne? - na bazie prowizorium Zarząd Miasta może realizować
wydatki, są to wydatki celowe i nie jest tak, że Zarząd Miasta nie może zawierać
umów i dokonywać wydatków do dnia sesji budżetowej, bo inaczej Urząd byłby martwy.
Ja uprzejmie pana informuję, że płacę za śmieci, za ochronę środowiska i również
za promocję; I na bazie zapisów prowizorium budżetowego takie różne już tutaj
działania podjęliśmy. Sprawa jest zupełnie prosta, zgłaszam wniosek, żeby Komisja
Rewizyjna zbadała tą sprawę i zupełnie spokojnie pan sobie przeanalizuje umowę, może
pan ją sobie przekserować, powiesić tutaj albo wyemitować na ekranie, nie ma żadnego
problemu. Mieścimy się w granicach zamówienia, mieścimy się w granicach środków,
które są w prowizorium, nie ma tutaj żadnego problemu z tego tytułu. Pana pytanie i
pana wniosek nie ma nic wspólnego z przedstawionym projektem i autopoprawką, bo mówimy
o projekcie budżetu, natomiast może pan wskazać źródła jakie pan chce na
sfinansowanie "Credo'" festiwalu piosenki, gdzie mamy podnieść budżet o 300%.
Jeszcze mówimy o wielkości środków podobnych do m.in. tych 5 tys. zł.
Przewodniczący Edward Pietrzyk - po raz ostatni pytam
wnioskodawcę, czy ostatnia wersja wniosku i źródło finansowania pozostaje nie
zmieniona?
radny Jacek Studziński - mnie się wydaje, albo p. Burmistrz nie
chce zrozumieć o co chodzi, albo po prostu ma coś do ukrycia, z tego co ja wiem to...
Przewodniczący Edward Pietrzyk - panie radny ja pytam tylko,
proszę mi odpowiedzieć na pytanie - czy mamy głosować tą wersję wniosku czy nie?
radny Jacek Studziński - wersję wniosku tak i źródło
finansowania, które tutaj wskazuję też.
Przewodniczący Edward Pietrzyk - panie Burmistrzu od tej pory w
sprawie formalnej, proszę.
burmistrz Arseniusz Finster - ja panu powiem, że nigdy nie mam
nic do ukrycia i nie miałem, chodzi panu o umowę a Radiem Weekend na promocję
samorządu terytorialnego i nie wiem jakie pan sobie tutaj prawo uzurpuje do bycia
Kolumbem - 1492 rok w tej chwili jest XXI wiek - i nie ma pan nawet prawa zarzucić mi
tego, że ja nie mogę z lokalnym radiem, którego słucha pół miliona ludzi podpisać
umowy na promocje miasta, jeżeli się mieszczę w kwocie z wolnej ręki- mogę to
zrobić, jak pan chce mi założyć gorset, że ja to nie mogę nic zrobić, to wie pan -
wybory są 16 września.
Przewodniczący Edward Pietrzyk - wniosek p. radnego
Studzińskiego poddaję pod głosowanie.
Za przyjęciem wniosku głosowała 1 osoba, przeciw 17, przy 7 wstrzymujących się.
wniosek nie przeszedł. Wobec braku innych wniosków, po uwzględnieniu autopoprawek
poddaję pod głosowanie budżet miasta Chojnice na rok 2002. Rada przyjęła uchwałę w
sprawie uchwalenia budżetu miasta Chojnice na rok 2002 - 20 głosów za, 2 przeciw, przy
4 wstrzymujących się - uchwała Nr XLIII/475/02 - załącznik nr 11 do protokołu.
Ad.13
Radny Kazimierz Lemańczyk Sekretarz XLIII sesji - do
Komisji Wnioskowej nie wpłynął żaden wniosek.
Burmistrz Arseniusz Finster - chciałbym zadeklarować, a
szczególnie p. Studzińskiemu i tym osobom, które często na sesji podnoszą tematy,
które można wyjaśnić wcześniej, przed nami sesja absolutoryjna, będziemy analizować
cały rok, wszystkie dokumenty, wszystkie państwa wątpliwości powinny być wyjaśniane
na linii komisja - urzędnicy, jak się nie daje - burmistrz miasta, zgłaszam swoją
dyspozycyjność. Natomiast jeżeli chodzi o sesję absolutoryjną, jeżeli państwo
będą podnosić potrzebę wnoszenia tutaj na stół umów i analizowania ich treści, to
będę temu przeciwny, bo względy proceduralnego to uniemożliwiają. Proszę żeby,
jeżeli p. Studziński ma wątpliwości, albo ktokolwiek, to proszę zabrać się do pracy
od jutra, umowy są do państwa wglądu nie ma tu żadnych tajemnic, a ja nigdy nie
miałem nic do ukrycia. |