Patron dla Chojnic

W tekście pt. "Mokre panny przy fontannie", który ukazał się na łamach Waszej poczytnej gazety 21 stycznia, w jego zakończeniu jest stwierdzenie, że "burmistrz wraz z proboszczem bazyliki pełną parą ruszają z kampanią o uczynienie św. Jana Chrzciciela patronem Chojnic. Jeszcze nie tak dawno tylko prawa strona Rady Miejskiej wypowiadała się pozytywnie o św. Janie jako patronie Chojnic, ale widać, że z czasem sympatyków przybywa". Nie mam zamiaru być rzecznikiem pana burmistrza, gdyż doskonale radzi sobie bez niego, ale takie sformułowanie może sprawiać wrażenie, że burmistrz dołączył do inicjatorów wywodzących się z klubu radnych AWS bez umocowania w decyzji Rady Miejskiej.
      Debata w tej sprawie odbyła się na XXXII sesji Rady Miejskiej w Chojnicach 28 maja ubiegłego roku. Podczas niej jedyne głosy krytyczne pochodziły od 2 radnych "koalicji rządowej". Jednym z nich była moja osoba. Powiedziałem m.in.: "Chciałem powiedzieć, że również ja nie chcę wziąć udziału w głosowaniu z dwóch powodów; po pierwsze - jak widzę w tym stanowisku jest stwierdzenie, że to jest "z wniosku i poparcia organizacji politycznych". Z tego co mi wiadomo, w programie Unii Pracy jest jednoznacznie zapisana neutralność światopoglądowa. (...) Druga rzecz - art. 53 Konstytucji w pkt. 7 mówi - nikt nie może być obowiązany przez organa władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. Mam zamiar ten artykuł przestrzegać." Cytat za protokołem z sesji.
     Wynik głosowania nad stanowiskiem chojnickiej RM, w którym jest mowa o wystąpieniu do ks. bp. Ordynariusza Diecezji Pelplińskiej o ustanowienie Świętego Jana Chrzciciela Patronem Chojnic był taki: "za" - 25 radnych, wstrzymało się od głosu 4 radnych. Dwóch nie wzięło udziału w głosowaniu.
    Po tych kilku miesiącach, które upłynęły od tej sesji, zaczynam się zastanawiać, czy w tej sprawie nie naruszono jeszcze jednego artykułu Konstytucji. Ust. 2 Art. 25 stwierdza: "Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym."
Jerzy Erdman - radny Rady Miejskiej w Chojnicach
Powyższy tekst ukazał się w GP na chojnickiej kolumnie 30.01.02 r. - przyp. JE.

www.erdman.chojnice.pl