Nieczysta gra

W swym coczwartkowym felietonie "Kątem oka", p. Kazimierz Ostrowski w odcinku o tytule "Czyste fanaberie" z 6 kwietnia raczył bardzo ciekawą imprezę określić jako "propagandową i SLD - owską". Dotyczy to fragmentu mówiącego o otwarciu "ekologicznego" amfiteatru w Charzykowach. Odbyło się to podczas III Euro - Eco - Meetingu "Bory Tucholskie 97". Byłem na wielu imprezach organizowanych w ramach Meetingu i nie zauważyłem nigdy żadnych akcentów propagandowych czy politycznych. W wycinkach z gazety, która objęła patronat nad EEM, a była nią....."Gazeta Pomorska", także nie zauważyłem żadnych krytycznych uwag na temat tego, że na czele Komitetu Honorowego stał premier Włodzimierz Cimoszewicz, a Komitetowi Organizacyjnemu przewodniczyła senator Grażyna Ciemniak. Może warto przypomnieć w tym miejscu, co 24 lipca 1997 redaktor podpisujący się "ko" (czyli ówczesny szef chojnickiego oddziału "GP" red. Kazimierz Ostrowski) w artykule o tytule "Kurs na ekologię" mający nadtytuł "Święto przyrody i ludzi" (a nie SLD???), napisał: "Przez najbliższe dni w pięciu gminach naszego regionu - w mieście i gminie Chojnice, w Brusach, Czersku i Tucholi - będziemy uczestnikami i świadkami dziesiątków zdarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych i innych, które składają się na wielowątkową imprezę pod nazwą Eco - Euro - Meeting 97 "Bory Tucholskie"." Również na pierwszej stronie, patron prasowy "Gazeta Pomorska", umieszczała informacje o EEM. Oto, co ukazało się 28 lipca 1997 w artykule "Meeting w Borach": "Impreza znakomicie przyczyniła się do promocji regionu i edukacji ekologicznej mieszkańców oraz turystów. (...) Liczne koncerty i występy artystyczne przyciągnęły rzesze widzów. W wypełnionym po brzegi nowym amfiteatrze w Charzykowach śpiewali finaliści Międzynarodowego Festiwalu Piosenki Ekologiczno - Turystyczno - Żeglarskiej o "Kryształową Kroplę Wody"."

Zdaje się, że długoletni redaktor "GP", który doskonale pamięta, w jakich organizacjach działał aktualny sympatyk USA, teraz zapomniał o wydarzeniach sprzed 3 lat.

Jerzy Erdman

www.erdman.chojnice.pl